Valóban szükségünk van a vitaminpótlásra?

 

Dr. Honglei Chen a National Isnstitute of Enviromental Health Sciences munkatársaival nagy létszámú csoporton közösen végzett kísérletsorozat eredményeként fény derült arra, hogy a rendszeresen multivitamin kiegésztést fogyasztók biológiai életkoruk alapján fiatalabbak, mint a multivitamint nem szedő társaik.

Az öregedés sajnos a szervezet normál működéséhez tartozik, bármennyire sem szeretjük ezt hallani.

Az öregedés a sejtműködés szintjén kezdődik, mint ahogy minden biológiai folyamat is.

A sejtek egy majdnem tökéletes rendszer szerint vezérlik az öregedés folyamatát: minden sejt DNS láncának végén található egy rövid szakasz, amely a gének szempontjából „értéktelen”, ezt nevezzük telomernek. Minden sejtosztódás alkalmával ebből a telomer szakaszból leszakad egy darab, tehát a DNS lánc rövidül. Ha nagyon plasztikus szeretnék lenni, akkor leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a kiskatonák szolgálatuk utolsó napjaiban „vágták a centit”.

Az, hogy ezt a rövidülést egy sejt hányszor képes véghez vinni, az a DNS lánc végén található telomer hosszától függ. Amikor ez a telomer szakasz teljesen elfogy, akkor a következő osztódási folyamatok során a sejtben a DNS lánc értékes szakaszai rövidülnek meg és pár osztódási folyamat után a sejt elhal. Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy az oxidativ stressz felgyorsítja ezt a folyamatot.

Az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent tanulmány szerint a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a rendszeres vitaminfogyasztók sejtjeinek telomer hossza átlagosan 5,1%-al volt hosszabb, mint a vitamint nem szedő társaiké.

„Tudomásunk szerint mienk az első epidemológiai tanulmány, amit a multivitamin fogyasztás és a telomer hosszának összefüggése kapcsán végeztek. Mivel a rendszeresen vitamint fogyasztók általában egészségesebb életmódot is folytatnak, eddig nehéz volt elkülöníteni az életkor alakulására ható egyéb epidemológiai hatások részarányát.

 

Hogyan is zajlottak ezek a vizsgálatok?

A kutatók összesen 586 35-74 év közötti személyt és azok táplálkozási szokásait vizsgálták.

A telomer hosszának meghatározása után egy 146 kérdésből álló kérdőívet kellett kitölteni a részt vevőknek. A kérdések célja a táplálkozási, vitamin szedési szokások feltérképezése volt.

A vitamin fogyasztók körében kimutatott telomer hossz többlet mellett a kutatók megpróbálták feltérképezni, hogy mely vitaminok felelősek az eredményért.

„Bár a kapott eredmények még koránt sem kielégítőek, és további mérések szükségesek, most úgy tűnik, hogy a C-vitamin és az E-vitamin fogyasztásának van közvetlen hatása a telomerek hosszára.” állítja dr. Chen a cikkben.

 

A bíztató eredmények után további vizsgálatok várhatóak az összefüggések pontosabb feltárása érdekében.

Reméljük, hogy a további kutatási eredmények nem csak az öregedési folyamatok lassítását, hanem számos krónikus betegség természetes úton történő kezelését is szolgálja majd.

 

Forrás: American Journal of Clinical Nutrition June 2009, Volume 89, Number 6, Pages 1857-1863