A fejfájásról egy kicsit másképp....

A lakosság 90%-ának van időnként fejfájása, 40-50%-arendszeresen szenved miatta.

A fejfájás típusai, okai, diagnózisa:

A fejfájásnál a fájdalom az agyat körülvevő szövetekből és struktúrákból ered, hiszen az agynak nincsenek fájdalomérzést közvetítő sejtjei.

A csontokat fedő vékony szövet, a koponyát, szinuszokat, szemeket és füleket körülvevő izmok, valamint az agy és gerincvelő, az erek és az idegek felszínét borító szövet rétegek, ha irritációnak vannak kitéve, vagy begyulladnak, fejfájást okozhat.

Hippokratész osztotta fel elsőként a fejfájást két alapvető típusra, a primer és szekunder fejfájásra.

A primer fejfájásoknak, mint amilyen a migrén is, nincs nyilvánvaló fizikai oka.

A szekunder fejfájások más körülmények vagy betegségek miatt lépnek fel, mint pl: másnaposság. melléküreg gyulladás, vagy egyéb komolyabb kiváltó oka is lehet.

Az osztályozás az évszázadok során egyre bonyolultabb lett, így 2004-ben a Nemzetközi Fejfájás Társaság új, részletesebb osztályozást dolgozott ki, 17 típust összegezve. A primer fejfájások osztályozása 4 típust eredményezett:

·        migrén

·        tenziós fejfájás

·        cluster fejfájás

·        vegyes fejfájás

Migrén: a leggyakoribb típus, gyermek és kamaszkorban kezdődik, de a rohamok nem gyakoriak. A harmincas-negyvenes évekre a rohamok sűrűsödnek. Előfordulása nőknél háromszor olyan gyakori, mint férfiaknál.45 éves kortól a rohamok ritkulnak. Megkülönböztetünk aurával járó, illetve aura nélküli migrénes rohamokat. A rohamok mindkét esetben azonosak: visszatérő fejfájás rohamok, gyakran hányingerrel, hányással. A beteg kerüli a fény- és hanghatásokat, pihennie, feküdnie kell lesötétített szobában, normális napi feladataikat sem tudják sok esetben ellátni.

Az aurával kísért rohamok leggyakrabban vizuális tünetekkel kezdődnek, melyek megszűnnek a roham elkezdődésekor.

Tenziós fejfájás: ez a típus teszi ki a fejfájások közel 80%-át. Jellegzetes tünet a tompa, nem túl erős fejfájás, mely jól reagál a fájdalomcsillapítókra. Leggyakrabban kétoldali, vagy a fej egészére kiterjedő. Elhúzódását tekintve a fél órától akár több napig is tarthat, enyhe vagy közepesen erős fájdalommal. A fejfájás ideje alatt koncentráció csökkenés, motiválatlanság, hangulatingadozás előfordulhat. A migrénnel ellentétben a szabadban történő séta, fizikai aktivitás jó hatású lehet. Okai az orvostudomány jelenlegi állása szerint még nagyrészt ismeretlen, leginkább: fej- és nyaki izmok feszülése, stressz, mentális és fizikai problémák. Az újabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a valódi ok a központi idegrendszerben a szervezet saját fájdalom elleni védekező mechanizmusának rendellenessége lehet. Remélhetőleg erre is mihamarabb választ kapunk.

Cluster fejfájás: a primer fejfájások harmadik típusa. jellemzője, hogy halmozott rohamokban jelentkezik, egy oldalra koncentrálódik, igen erős fájdalommal jár. Feltételezik, hogy a vegetatív idegrendszer azonos oldali működési zavara állhat a háttérben. A cluster fejfájás a legdrámaibb fejfájások egyike, szerencsére csak a népesség 0,1%-át érinti.

A szekunder fejfájásokra általánosan elmondható, hogy okai szervi problémákban keresendő.

A fejfájás gyakran akadályozza a mindennapi életvitelünket, a munkavégzést. Épp ezért hajlamosak vagyunk fájdalomcsillapítóhoz nyúlni. Ugyanakkor tudni kell, hogy a fájdalomcsillapítók rendszeres használata is okozhat függőséget, és ami még fontosabb: további fejfájáshoz vezethet. Ezt nevezik fejfájás-abúzusnak.

Az orvostudomány sokat haladt a fejfájás okainak felkutatásában és terápiájának kidolgozásában, hogy az ne csak a fájdalomcsillapításra korlátozódjon.

A természetgyógyászat szempontjából a fejfájás okainak tágabb az értelmezése, és az gyógynövényekkel, illetve életmódváltással elég jól kezelhető.

Az EWS speciális testelemző készülék segítségével feltárható az okok jelentős része, illetve a természetes gyógymódok sokat segíthetnek a tünetek mérséklésében.

Ha többet szeretnél megtudni az állapotfelmérésről, itt tájékozódhatsz:

https://www.lotuszbiobolt.com/aktualis-akciok/

Ha szeretnél bejelentkezni állapot felmérésre, itt megteheted:

www.lotuszbiobolt.com/kapcsolat/