Egy kis kollagén ABC

A Kollagén a görög kolla szóból ered és jelentése: ragasztó.

Ez az elnevezés annyira plasztikus, hisz a kollagén határmechanizmusát tekintve – némi leegyszerűsítéssel ugyan, de valóban hasonlóképp működik. Testünk minden részében megtalálható, és mindent összetart bennünk. Alkotóeleme az izmoknak, csontoknak, ínaknak, porcoknak, de magtalálható a szemben, fogakban, hajban, bőrben, de az emésztőrendszerben, a reproduktív rendszerben és a hormonrendszerben is.

Első „ránézésre” a kollagén mindössze egy fehérje molekula. Ugyanakkor az állatvilág legelterjedtebb fehérjéje. Vízben gyakorlatilag oldhatatlan, ugyanakkor savakkal, lúgokkal képesek kapcsolódni. Így például kalcium-foszfáttal a csontokban képes lerakódni hozzájárulva ezzel a csont szilárdságához.

A kollagén láncok, hármasával felcsavarodva, lánc alakzatban találhatók meg szervezetünkben. A kollagénlánc minden harmadik aminosava glicin, ez adja a lánc hajlékonyságát, rugalmasságát. A prolinnak és a lizinnek fontos szerpe van a kollagén szintézisben. Ehhez szükség van elegendő mennyiségű C-vitaminra.

Szervezetünk képes elegendő mennyiségű kollagén előállítására, de vannak ezt a folyamatot akadályozó, gátló tényezők, mint pl. az öregedés, a C-vitamin hiány, a dohányzás, különböző autoimmun betegségek. Ebből egyenes következik, hogy a kor előre haladtával szervezetünknek szüksége van kollagén pótlásra.

Mára már ismertté vált, hogy nem minden kollagén egyforma. Mellékelünk egy táblázatot, melyből látható, melyik leggyakoribb típusú kollagének és mire jó szervezetünk számára:

I. típusú kollagén

A leggyakrabban előforduló típus az emberi szervezetben. Megtalálható a bőrben, erek falában, inakban, szem szaruhártyájában, fogakban.

II. típusú kollagén

Porcok fő alkotója, megtalálható a porckorongokban, sőt a csarnokvízben is.

III. típusú kollagén

Másnéven rácsrost. A kötőszöveti fibroblastok, reticulumsejtek termelik, megtalálható a bazál membránban, nyirokszövetek vázát alkotó retikuláris kötőszövetben. Igen vékony rostátmérővel rendelkezik.

 

Az ízületi porcok 50-60%át a II. típusú kollagén teszi ki, míg az I.-III.-as típusú kollagén szervezetünkben a többi rugalmas kötést biztosítja. Ennél valójában jóval több kollagén típus létezik, melyek feladataikat – mint ahogy azt már fentebb említettük - testünk többi részén látják el.

A II. típusú kollagént legfőképp csirkeporcból állítják elő. Segíti a porcok szerkezeti integritásának, és rugalmasságának megőrzését. Hatása jelentősen növelhető hyaluronsav szedésével, mely az ízületek közötti folyadékban nagy mennyiségben található, és biztosítja az ízületek kenését.

A sertés, marha, illetve hal kollagén I.-III. típusú kollagén, mely elsősorban a rugalmas tartást biztosítja szervezetünk különböző területein.

Éppen ezért kínálatunkban megtalálható többféle kollagén-termék is:

  • GAL kollagén peptid – sertés kollagén
  • GAL  Halkolalgén
  • Facelift – Halkollagén
  • Collango – marha kollagén
  • YIYA Kollagén II. csirkeporcból előállított kollagén