Évszakok és ételek - Tavasz

A naptári tavasz március 1.-ével kezdődik, a csillagászati tavasz pedig a tavaszi napéjegyenlőséggel, azaz március 21.-vel, valójában az időjárás enyhülésével, az hőmérséklet emelkedésével,az első hóvirágok megjelenésével a kertben, az első madárcsicsergős reggelekkel, de leginkább azzal az érzéssel kezdődik, amikor este, vagy reggel beleszippantasz a levegőbe és azt mondod:

„Tavasz illat van a levegőben…!”

A tavasz mindig a természet újjáéledése, amikor a téli dermedtségből minden új életre kel.

Nos, így vagyunk ezzel mi emberek is. Testünk is felocsúdik téli álmából, ugyanakkor még a téli időszak alatt felhalmozódott méreganyagok terhelik szervezetünket. Épp ezért fontos, hogy a tavaszt egy alapos méregtelenítő kúrával kezdjük. Méregtelenítésre kiválóan alkalmas az 5 napos fitness csomag, a Puridren folyadék, a Neera szirup, a Perui kovaföld por, az algák, a friss medvehagyma, és még sok más kiváló termék.

Nem hiába alakult ki az évszázadok során a húsvéti böjt, hisz a szervezet méregtelenítését szolgálta.

Az ember, mint a természet szerves része, létével szorosan kapcsolódik az évszakok ritmusához, így érdemes étkezésünkben ezt is figyelembe venni a sokféle diéta és táplálkozási irányzat mellett, vagy azzal összhangban.

Minden évszaknak megvannak a jellegzetes ételei. Nyilván elsődleges az, hogy az adott évszak mit kínál. Nem véletlen, hogy minden gyümölcsnek, zöldségnek megvan a saját évszaka. Akkor található meg benne például a legtöbb vitamin, ásványi anyag. Nem mellesleg a pénztárcánknak sem mindegy, hogy mit mikor vásárolunk meg.

A téli kalóriadúsabb, több szénhidrátot tartalmazó étrend után most használjuk a friss zöldféléket, salátákat. A főzelékfélékről sem szabad megfeledkezni, hisz szénhidrát csökkentett liszteket használva a sűrítéshez ideális táplálékot jelentenek számunkra a mérsékelt övben.

Érdemes a reggelt friss idénygyümölcsökkel kezdeni, melyhez valamilyen gabonafélét is társíthatunk, pl: rizskása, hajdinapehely, puffasztott quinoa, vagy amarant.

A hagyományosabb ételek kedvelői választhatják a zabpelyhet, a különféle puffasztott gabonapelyheket, stb.

Délben bátran fogyaszthatunk fehérjét és szénhidrátot együtt, szervezetünk délután négy óráig kiválóan feldolgozza. 16,00 óra után érdemes tartózkodni a nagyobb mennyiségű szénhidrát fogyasztásától, mivel azt szervezetünk már a májban fogja elraktározni glikogén formájában.

Este viszont törekedjünk fehérje dús ételek fogyasztására, melyet salátával, párolt zöldséggel egészítsünk ki. Célszerű mindez azért is, mivel a fehérjék hozzájárulnak ahhoz, hogy az éjszaka folyamán több növekedési hormon termelődjön szervezetünkben. Ez hasznos, mivel a növekedési hormon (Growth Hormone=GH) csökkenti a zsírszövet és növeli az izomszövet mennyiségét szervezetünkben.

Mindezt követve karcsúbban indulhatunk neki a strandszezonnak…..

Nézzük most melyik hónapban mit érdemes fogyasztani és mire figyeljünk:

MÁRCIUS
A kora tavaszi időszakban elsősorban a méregtelenítésre kell koncentrálni. Táplálékként szóba jöhetnek babfélék. zellerrel, répával. Jó a zabnyák, a búzanyák, a rozsnyák leves is. A tálalásra kész, kihűlt levesbe vágjunk bele hagymát, fokhagymát, petrezselyem zöldjét, hagymaszárat, amiből megkaphatjuk a friss szerves sókat! Hidegebb napokon a zabkása, a zabpehely is étrendünk fontos tartozéka. Magas foszfortartalma miatt testünk fűtését segíti. A test és az éléstár készletei általában áprilisra merülnek ki teljesen, ekkor a legfontosabb a friss tavaszi füvek, a tyúkhúr, a gyermekláncfű, a csalán, hagymaszár, vízi zsázsa, lóhere, lucerna. Ugyancsak jól használható az elvermelt petrezselyemgyökér már kihajtó zöldje vagy a sárgarépa friss zöldje. Minden étkezéshez fogyasszunk bőven, akkor elkerülnek a meghűléses betegségek és az influenzajárvány!

ÁPRILIS

A hűvösebb vagy melegebb időjárás függvényében kell fogyasztani meleget termelő zabkását, zabpelyhet vagy a nagy tisztítást végző rebarbarát. A savas vért gyorsan átmossa, ha a szárát meghámozva nyersen megesszük.
Ekkor együnk friss tehéntúrót, igyunk tavaszi első füvet legelő tehéntől vett természetes tejet. Forralás nélkül pótolja a téli időszak kalcium hiányát. Ha a túrót friss füvekkel keverjük, úgymint gyermekláncfűvel, csalánnal, cickafarkkal, mentával, sóskával, hagymaszárral, akkor jó, gyógyító eledelt kapunk.
Április étlapunkon a friss gyümölcs megjelenéséig marad az alma, a szárított gyümölcs (mazsola, szilva, alma, barack stb.) a gabonafélék, hidegebb napokon a diófélék is. Igen hasznos eledel a telje kiőrlésű lisztből, élesztő és só nélkül sütött kenyér, őrölt, édes nemes paprikával, hagymával.
Vacsoraként adhatunk párolt hüvelyeseket vagy párolt zöldségfélét, ha nyersen már nem látszik túl üdének, kiegészítve a tavaszi zöldsalátákkal.

MÁJUS

Ha melegebb az időjárás, megjelennek a bogyós gyümölcsök, a földieper, a szamóca. Tulajdonképpen elegendő ekkor még néhány szem. Később az érettebb gyümölcsből eper, egres, málna ahogy megjelenik, már többet ehetünk. Gyümölcsöt soha sem szabad cukorral édesíteni, mert megerjed, bél- és gyomorbajokat okoz. Lehetőleg csak a teljesen éretteket együk meg. A bogyós gyümölcsöket sohase mossuk meg, ha nem elég tiszták, szita fölött öblítsük le! A saláták közül a friss retek tisztítja a májat.  A nyersen elfogyasztott spárga a vesét és a hólyagot teszi rendbe. A teljes búzakenyér retekkel, salátával már egy kis friss vajat is eltud viselni, ha nem sózzuk sem a kenyeret, sem a vajat.

 

 

Téma: Évszakok és ételek - Tavasz

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása