Hat élelmiszer,ami segít az allergia elleni küzdelemben

Augusztus lévén nyakunkon a vadkender virágzása, és annak, aki ilyenkor szénanáthával küzd, sajnos egy cseppet sem jó hír a kánikula, tekintve, hogy ez még inkább elősegíti a pollenek terjedését a levegőben.

Aki  „gyakorlott” szénanáthás, az már ideje korán – legalább márciusban – elkezdte szedni mondjuk a Pollengrape kapszulát, vagy ehhez hasonló készítményt, és tünetei jó eséllyel meg sem jelennek, vagy olyan minimális mértékben, hogy ez nem befolyásolja közérzetét.

Bárhogy is van, érdemes táplálkozásunkat olyan formán átalakítani ezekben a hetekben, hónapokban, hogy az enyhítse az allergiás tüneteket.

Lássuk mit érdemes fogyasztanunk:

·         Citrusfélék: nem kell különösebben felsorolnunk, hisz mindenki tudja, milyen gyümölcsök tartoznak ebbe a fogalomba. Azt azért érdemes megemlíteni, hogy megfelelő – citrus bioflavonoidokban bővelkedő – C-vitamin készítménnyel nagyban növelhetjük a hatást.

·         Vörös szőlő:  A vörös szőlő rezveratrol tartalma hozzájárul  a szervezet oxidatív stresszel szemben való hatékony védekezéséhez, és mint kitűnő antioxidáns, jó gyulladáscsökkentő is. A cikkünk elején említett Pollengrape kapszulában is nagy mennyiségű rezveratrol található.

·         Brokkoli: fó hatóanyaga egy kén tartalmú aminosav, a sulforaphane kiváló antioxidáns, védi a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásától, magas a vitamin- és nyomelem tartalma, illetőleg jó savlekötő, lúgosító hatással rendelkezik. Ma már több brokkoli kivonatot tartalmazó táplálék kiegészítő létezik.

·         Karotionidok: A leveles zöldségekben található karotinoidok, legfőképp a béta-karotin, segítenek csökkenteni az allergia tüneteit. Zsírban oldódó vitamin, épp ezért érdemes hidegen sajtolt olajat fogyasztani mellé. A répa magas karotin tartalmú zöldség.

·         Dió: A dió gazdag magnézium és E-vitamin forrás. A magnézium jó hatással lehet a léguti rendszerre, mely az allergiás időszakban nagyobb terhelésnek van kitéve. Az E-vitamin immunrendszerre gyakorolt pozitív hatásáról pedig tanulmányok százai írtak már.

·         Hagyma, fokhagyma: mindkét hagyma-féle gazdag quercentinben, mely antihisztaminként működik, ez által segít csökkenteni az allergiás reakciót.

 

Téma: Hat élelmiszer,ami segít az allergia elleni küzdelemben

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása