Itt a tavasz, támad az allergia....mit tegyek? Segítünk!

A szénanáthának nevezett problémát a fák és a füvek virágporai hozzák elő és szépen nyomon követhető, hogy az első virágok megjelenésétől, az első hideg napokig hogyan alakul a betegség. Mit lehet tenni allergia ellen?

Leggyakrabban antihisztaminokat írnak fel a panaszkodóknak, de ezek mellékhatásait nem mindenki szereti. Az aromaterápia, a hagyományos népi orvosságok, és az egészséges immunitás jelenti az allergia ellen a természetes utat azoknak, akik a megkönnyebbülés természetes módját keresik.

Hagyományos népi gyógymódok

A szénanátha kezelésére hagyományosan olyan méz fogyasztását javasolták őseink, amit azon a környéken gyűjtöttek a méhek, ahol a beteg él. Ennek azt a magyarázata, hogy a méz kis mennyiségben tartalmazza azt a virágport is, amire az illető immunrendszere reagál. Fontos dolog, hogy az ilyen célra használt méznek szűretlennek kell lennie és nem szabad sugárkezelést kapnia.

A másik javasolt kezelési mód a következő: langyos vízben kell feloldani egy kanál mézet és egy kanál borecetet. Állítólag ez is megelőzi az allergiát.

Homeopátia

A homeopátiás kezelések igen sikeresek az allergiás betegségekben. Mivel azonban az egyének és az allergének igen változatosak, célszerű egy képzett homeopatát felkeresni a konkrét szerek összeállításának érdekében.

Hogyan csökkenthetjük a már kialakult tüneteket?

  1. Akupunktúra

Azok az allergiás betegek, akik négy héten át heti három akupunktúrás kezelést kaptak, sokkal kevesebb allergiás tünetet mutattak, mint azok, akiket nem kezelték tűvel, olvasható az European Journal of Allergy & Clinical Immunology szakfolyóiratban. A kutatók nem tudják még pontosan, hogy a tűszúrás miként fogja vissza az orrdugulást, de azt gyanítják, hogy a szervezet immunválaszait serkentik a kínai gyógyászat ezen alapvető módszerével.

  1. Probiotikumok

Azt már eddig is tudhattuk, hogy az olyan probiotikumk, mint a kombucha jót tesznek a gyomrunknak, de azt nem, hogy allergiánk eltüntetésében is segíthetnek. A Clinical & Experimental Psychology szaklapban olvasható egy tanulmány, amely szerint a probiotikumok jó részében megtalálható Lactobacillus paracasei ST11 csökkenti az időszakos allergiában szenvedők orrdugulását. A kutatók úgy vélik: a probiotikumok hatására helyrebillen testünk citokin-egyensúlya és mindezzel immunrendszerünk is. A tanulmány résztvevői naponta 40-90 milliárd CFU kolóniaképző egységnyit fogyasztottak aludttejben - de ha nem veszünk részt tanulmányokban, akkor 10-20 milliárdnál több egység beszedése előtt inkább konzultáljunk háziorvosunkkal. 

  1. Spirulina alga

A spirulina algában nemcsak nagy mennyiségű B12-vitamin és fehérje található, hanem allergiánkon is javíthat. Az European Archives of Oto-Rhino-Laryngology szaklapban publikált tanulmányból például az derül ki, hogy ha fél éven át minden nap 2000 milligrammnyit fogyasztunk belőle (ez körülbelül egy teáskanálnyi spirulina por egyharmada), sokkal kevesebb orrdugulással és tüsszögéssel kell számolnunk. Érdemes ezt is kipróbálni, akár a reggeli turmixban, akár más ételkiegészítő formájában. 

  1. Orrspray

Nemcsak szipogásunkon vagy tüsszögésünkön segíthetnek a sós oldatok, hanem csökkenthetik annak esélyét is, hogy más orvosságot szedjünk allergiánkra. A University of Cologne egyik kutatása ugyanis rámutat: a 7 héten át kezelés szerűen használt orrspray 28 százalékkal csökkenti az allergiás szimptómákat és 62 százalékkal csökkenti annak esélyét, hogy más orvosságot is szedjünk. Ez valószínűleg azért van, mert a sós oldat remekül kimossa belőlünk a szennyet, az allergéneket és a szennyeződéseket. 

  1. Immunterápia

  Ismert módszerről van szó: nem gyógyszereket kapunk a szimptómák ellen, hanem egy injekció révén elhelyezik        bőrünk alatt az allergént és hagyják, hogy immunrendszerünk magától kialakítson rá egy erős ellenválaszt (hosszú időszakról, akár 3-5 évnyi időtartamról beszélünk ebben az esetben). Ennek elteltével teljesen érzéketlenek leszünk a szóban forgó allergénekre, nem lesznek rájuk jelentős reakcióink. Az American Journal of Rhinology & Allergy adatai szerint az éves immunterápiában részesülő betegeknél mintegy 43 százalékkal csökkentek a szimptómák azokhoz képest, akik évszakosan kapták meg az oltásokat, úgyhogy az időzítéssel is érdemes kalkulálnunk: faggassuk ki erről is orvosainkat! 


Egy másik fajta, de hasonló immunterápia-módszer nem injekcióval dolgozik: az allergének koncentrált dózisait nyelvünk alatt kell elhelyeznünk, testünk lassan, de biztosan elnyeli az allergéneket és immunitást szerez rá: ehhez pedig 3-5 évig kell heti háromszor adagolnunk nyelvünk alá az allergéneket. A Medicina Universitaria szaklapban publikált tanulmány szerint 24 hétnyi kezelést követően 94 százalékkal kevesebb gyógyszert szedtek az allergiás panaszokkal szenvedők.

 

  1. Étrendkiegészítők

Az étrendkiegészítők közül a szőlőmag kivonatnak van nagy szerepe a megelőzésben. Több éves tapasztalat, hogy aki ideje korán (az allergia megjelenése előtt 4-6 hónappal) elkezdi a szőlőmag kivonat szedését, a tünetek nagymértékű csökkenését tapasztalhatja, de nem ritka a tünetmentesség sem.

Ezen kívül az idei év újdonsága a Vitaking Allerdin tablettája, melynek szinergikus összetevői hatékonyan segíthetnek a szénanáthás tünetek enyhítésében.