Kurkuma = ízület….és még mi minden más?!

 

A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozik, hatóanya a kurkumin.

A Pubmed, az orvosi szaklapokat indexelő adatbázis hozzávetőleg 6000 közleményt tart számon.

Elsődlegesen az ízületekre gyakorolt jótékony hatása jut eszünkbe, hisz ez az, amiről a legtöbbet hallottunk.

Ugyanakkor a széles körben folytatott kutatásoknak köszönhetően egyre szélesebb körű hatékonyságára derül fény.

A kurkuma zsírban oldódó, így zsíros ételekkel fogyasztva fejti ki igazán hatását, bár a kutatások a kurkuminra és nem a fűszernövényre vonatkoznak. Célszerű jó minőségű kivonatot szedni.

A következőkben – a teljesség igénye nélkül megpróbáljuk bemutatni mi mindenre hat ez a mára már csodanövénynek számító fűszernövény:

  1. Gyulladáscsökkentő hatás

A tradicionális ayurvédikus orvoslás ízületi gyulladás csökkentésére használja.

Gyulladáscsökkentő hatásását a gyulladást keltő enzimek blokkolása által éri el, továbbá gátolja az omega-6 zsírsavakból képződő gyulladáskeltő prosztglandinok

és leukotrénok termelődését.

Trombózis megelőző hatás

Ugyanezen hatásmechanizmus útján – tromboxán gátlás - gátolja a vérrögképződést.

 

Koleszterin szint csökkentő hatás

Állatkísérletek eredményei szerint jótékonyan képes befolyásolni a koleszterin szintet.

 

Májvédő hatás

Epekiválasztást serkentő és májenzim termelést fokozó hatása miatt alkalmas a máj védelmére.

 

Diabetes esetén

Cukorbetegség esetén hozzájárulhat a vércukorszint csökkenéséhez, de nem elsősorban ezért érdemes szedni, hanem a cukorbetegség gyulladásos szövődményeinek megelőzésére. Így a diabéteszes retinopátiában illetve a  vesekárosodásban szerepet játszó folyamatokat is kordában tartja.

 

Szív és érrendszeri megbetegedésekben

A kardiovaszkulásris betegségekben mindazon gyulladáskeltő enzimek is szerepet játszanak, melyeket a kurkumin gátolni képes.

Agysérülés

Az agysérüléseket követő ödéma kialakulása esetén hatékony ellenszer a mai napig nincsen. Állatkísérletekben napi 150 mg/testsúly kg megelőzte, napi 300 mg/testsúly kg pedig a már kialakult ödémát sikeresen csökkentette. Ez valóban meglehetősen nagy adag, de vizsgálták a kurkumin fogyasztás felső határát, és még 8 gramm felett sem tapasztaltak mellékhatást. (Shehzad ás mtsai 2013)

 

Neurodegeneratív betegségek

A kurkimun gyulladáscsökkentő hatása miatt Arzheimer- és Parkinson kór esetén védő és lassító hatást gyakorol. (képes áthatolni a vér-agy gáton) (Shehzad ás mtsai 2013)

 

Szklerózis multiplex

A legújabb kutatások szerint a szklerózis multiplexben egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a Th17 immunsejteknek a reumatoid artritiszben és más autoimmun betegségekben is meghatározónak gondolják. Az agyi gyulladás és az autoimmun folyamatok egyik okozója a Th17 által kibocsájtott Il-17 több gyulladásfaktor keletkezését indítja be. A kurkumin gátolja a gyulladáskeltő faktorok keletkezését. (Xie ás mtsai 2011)

 

Rosszindulatú megbetegedések

A kurkumin igyekszik megállítani a rosszindulatú sejtelváltozást a legkorábbi stádiumban azáltal, hogy  a sérült sejtet önmegsemmisítésre ösztönzi, ezáltal nem képes osztódni. Ezt a folyamatot nevezik apoptózisnak.

 

Mivel a kurkumin zsírban oldódó, nehezen felszívódó vegyület, minden tényező, mely fokozza a felsívódást, egyben fokozza a hatását is. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a piperin (fekete bors kivonat) nagyban megnöveli a kurkuma hatását is. A nem túl hatékony felszívódás és hasznosulás ellenére hatása így is csodálatos.

A piacon kapható termékek közül a Yiya Kurkuma kapszulája kiemelkedő, melyben piperin is található a  hasznosulás fokozására. Továbbá tartalmaz még tömjénfa kivonatot, mely szintén nagyon jó hatással van ízületi gyulladás esetén. Az ananász és gyömbér kivonat pedig az emésztőrendszeri gyulladások esetén lehet hasznos.