Mit tegyünk, hogy gyermekeink képességeit fejlesszük?                                                                                  

Aki eszes gyermeket szeretne – melyik szülő ne szeretné, hogy gyermeke eszes legyen –táplálja őt bőségesen az agy legfontosabb tápanyagaival.

Nos, mik is az agy legfontosabb tápanyagai?

A csecsemők és a kisgyermekek neurológiai fejlődésében nélkülözhetetlen a DHA (dokohexán sav) jelenléte, mely nem más, mint az Omega-3 zsírsav egy formája.Ez teszi ki agyunk 25-30%-át, illetve a szem retinájának 50-60%-át, mely a látásélesség szempontjából fontos.

A Queenslandi egyetem, Jake Najman professzor vezetésével végzett kutatásokból kiderül, hogy a DHA módosítja a sejthártya pár alapvető tulajdonságát: megváltoztatja a sejthártya rugalmasságát, áteresztő képességét, és kulcsfontosságú szerepe van a szabályozó fehérjékkel kapcsolatban is. Ebből kifolyólag szerepe van az idegrendszer ioncsatornáinak működésében és a sejtek közötti elektromos szinapszisok, valamint a memória működésében. Ez által a tanulási és kognitív épességek létrejöttében.Különösen fontos a magzat és az újszülött DHA ellátottsága, mely az anya táplálkozásától függ.

Természetes DHA források:

A legjobban hasznosuló formát az állati – elsősorban a halból származó – olajok jelentik, mint pl: lazac, szardínia, tonhal, de bármely hidegvízi hal megfelelő forrást nyújt. Kisebb mennyiségben a vörös húsok, és a tojás is tartalmaz DHA-t.A vegetáriánus források közül a lenmagolaj tartalmazza a legnagyobb mennyiségben aDHA-t. Ezen kívül a szója- dió- és kukoricaolaj is tartalmazza nagyobb mennyiségben.Ezek a növényi olajk azonban nem DHA-t, hanem ALA-t, azaz alfa-linolénsavat tartalmaznak,melyet a máj két lépésben alakít át: először EPA, majd DHA lesz belőle., hogy a sejtek  fel tudják használni. Mivel minden ilyen átalakítás – az emésztőrendszer állapotától függően – némi veszteséggel jár, így mindenképp az állati forrásból származó DHA lesz a legjobban hasznosuló forma.

Mennyi szükséges?

Egy átlagos felnőtt DHA szükséglete napi 0,5-1 gramm között van, ezt napi 5-10 gramm halolaj elfogyasztásával lehet biztosítani.Aktívabb életmód, fokozott szellemi terhelés esetén a felső tartomány ajánlott.Terhesség esetén mindenképp a magasabb adaggal számoljanak a kismamák, gondolva a születendő gyermek igényeire.