Tavaszi fáradtság

A hideg hónapok alatt kevés fényhez jutunk, nagyobb az alvásigényünk. Többet fogyasztunk a zsíros ételekből (és egyébként is egyoldalúan táplálkozunk), így aztán néhány kiló súlyfeleslegre is szert tehetünk. Kevesebb vitaminhoz jut a szervezetünk, mozogni sem nagyon van kedvünk, a depresszióra is hajlamosabbak vagyunk. Fényre és melegre vágyunk, de mindkettőből kevés jut. Természetes, hogy tél végére kimerülnek a tartalékaink.
Tavasszal aztán nagyon sokan tapasztalunk fáradtságot, általános kimerültséget, ingerültséget, rossz közérzetet, alvászavart. Rosszul viseljük a gyakran változó, szeszélyes időjárást, hiszen a légnyomásváltozások megterhelik az idegrendszert, a szív- és érrendszert. A vitaminok és a nyomelemek hiányától száraznak érezzük a bőrünket, hullik a hajunk, gyakrabban fáj a fejünk, hamarabb elfáradunk. Ne ijedjünk meg: ez csak a tavaszi fáradtság! Nem betegség, pusztán egy tünetegyüttes, amely hiányállapotot, tél végi kimerültséget jelez.
Jó, ha tudjuk, hogy biológiai óránk és élettani működésünk is az évszakos váltakozásokat követi: néhány betegségről már elődeink is feljegyezték, hogy hajlamos lehet a tavaszi kiújulásra. A központi idegrendszer szerotonin-forgalma például tél végén és kora tavasszal a legkisebb. A szerotonin a hangulatjavításban és a szorongás mérséklésében játszik lényeges szerepet.
 
Épp ezért fontos, hogy megfelelő táplálkozással, vitamin-, ásványi anyag-, és nyomelem pótlással segíts szervezetednek!