Lisztek, lisztkeverékek

Nature Cookta konjac lisztNature Cookta konjac liszt

A konjac termesztése és a történelme

1958-ban került Hawaii-ra a konjacgyökér, majd innen terjedt el Amerikába és Európába. Különlegessége, hogy csak olyan helyen képes megteremni, ahol kitűnő a levegő, erre a 800 méteres magasságban lévő hegyvidéki szubtrópusi és dombvidéki levegő a legmegfelelőbb. Mivel ezeken a területeken a környezetszennyezés is elenyésző, valóban az egyik legtisztább lehetőségről beszélhetünk. Az évelő növényt a helyiek csodagumóként emlegették, a nők féltve őrzött titka volt évszázadokig.
Sok neve ismert, hívják még óriás kontyvirágnak, leopárdkontyvirágnak, elefántlábgyökérnek, kígyónövénynek, ördögnyelvnek is. Manapság leginkább Dél-Kelet Ázsiában, valamint Amerikában termesztik.
Az óriáskonytvirág nemzetségébe tartozó, kelet-ázsiai ördögnyelv a trópusi és szubtrópusi területek évelő növénye. Értéke hatalmas gumóiban rejlik, melyek akár a 25 centimétert is elérhetik.

A konjacliszt a konyhában

Mivel igazán különleges alapanyagról beszélünk, mely bámulatos képességekkel rendelkezik, ennek megfelelően kell eljárnunk felhasználását illetően is.
A Nature Cookta Konjac liszt fő alkotóeleme a glükomannán, amelynek molekulái a saját tömegüknél háromszázszor több vizet képesek felvenni. A vízmegkötő képessége egyenes arányban van a liszt minőségével: minél jobb minőségű a liszt, annál több folyadékot képes megkötni.
Fontos, hogy sűrítéskor a forró étellel való érintkezés előtt hideg vízben keverjük el, majd ezt azonnal öntsük a készülő ételre. A tökéletes állagú tésztához sütésnél elég egy-egy teáskanálnyi konjac lisztet keverni bármilyen magliszthez.
Édességek, pudingok, zselék elkészítésénél nagyszerű segítség. Rendkívül takarékos megoldás is, hiszen nagyon kevés konjac liszt hozzáadásával is látványos eredményt érhetünk el.
Az élelmiszeriparban és a sütőiparban a konjac lisztet a leggyakrabban kenyerek és sütemények készítésére használják fel alapanyagként vagy csak adalékanyagként. Ezeken kívül felhasználják még pudingokhoz, zselékhez is, ételek (mártások, szószok, levesek sűrítéséhez), valamint tészták gyártásához. A süteményeknek lágyabb textúrát kölcsönöz.

A konjac liszt fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

A konjac liszt szárazon, magában történő fogyasztása elégséges folyadék hiányában nyelési nehézségeket okoz!
Tartalmaz: 100% konjac liszt

 

Nature Cookta szőlőmag őrleményNature Cookta szőlőmag őrlemény

A paleolit, vegetáriánus és vegán étrend követőinek éppen úgy hasznos alapanyaga a szőlőmag finom-őrlemény, mint a sportolóknak. Legfőbb ismérve/sajátossága, hogy egy átlagos szőlőmaglisztnél is finomabb szemcsés liszt.

A Nature Cookta Szőlőmag finom-őrleményt különleges eljárással készítik. Vegyszermentesen, hidegen sajtolják az olajat a magjából, ezután lisztté őrlik az így kapott, olajtalanított pelletet.

A szőlőmag a történelemben

A fürtös gyümölcsből már 6000 évvel ezelőtt is fogyasztottak az egyiptomiak. Az ókori Görögországban pedig különbözőképpen használták fel éretlen, érett és aszalt állapotában. A magyaroknál Károly Róbert felesége, Erzsébet királyné használt a szőlőből készülő olyan kölnit, melyet az élet vizének neveztek, s Európa és Amerika szerte rajongtak érte.
Manapság divatba jött a mag nélküli fajta termesztése, pedig nem is hinnénk, hogy a magjában micsoda érték rejtőzik. Titkát számos kutató vizsgálta. A C-vitaminról szóló írásai előtt Dr. Szent- Györgyi Albert, Nobel-díjas tudósunk először ezzel a növénnyel kapcsolatos kutatásokat végzett. Ő mondta ki először, hogy a szőlőmag valószínűleg a legtöbb természetes antioxidánst tartalmazza.
A Negev-sivatagban a régészek olyan magokra bukkantak, amelyeket a Bizánci Birodalomban az egyik legnevesebbnek tartott bor előállítására használhattak.
Meliusz Juhász Péter által írt első magyar füvészeti szakkönyv is rendkívül részletesen mutatja be a szőlőnövény valamennyi áldásos tulajdonságát.

A szőlőmag finom-őrlemény a konyhában

A kissé kesernyés, de nem savanyú port többféleképpen tudjuk felhasználni a konyhában. A Nature Cookta Szőlőmag-finom őrleményt használhatjuk sütésnél. Kitűnő süteményeket, palacsintát készíthetünk vele, ilyenkor körülbelül a liszt 3%-ának megfelelő mennyiséget használjunk. Fonott kalács készítésénél pedig a kakaó egy részét is kiválthatjuk vele. A müzlik, italok kiváló kiegészítő alapanyaga.
Készíthetünk belőle kenyereket, péksüteményeket egyaránt. Minden olyan ételnél felhasználhatja, amelynek ízvilágához a szőlőmag aromáját el tudja képzelni.

A termék fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.
Tartalmaz: 100% szőlőmag őrlemény
Kiszerelés: 250 gramm

Nature Cookta Tápióka keményítő Low Carb

A manióka, más néven kasszáva egy Dél-Amerikában őshonos, világszerte egyre inkább terjedő növény. Magyarországon még kevesen ismerik, de ahogy a világ más részein, hazánkban is terjed. Elsőként valószínűleg a mayák termesztették a Yucatán-félszigeten, Afrikába pedig feltehetően Brazíliából került a portugál gyarmatosítók által, a 16. század környékén. Ezeknek a fejlődő országoknak alapvető élelmiszere lett a manióka.
Vajon miért terjedt el világszerte ez a korábban kevésbé ismert növény? Legfőbb okait a növény igénytelenségében kell keresni, hiszen amellett, hogy kevés a csapadékigénye, viszonylag gyenge földben is megterem. A szüretelési időszak meglehetősen széles, ez pedig azért jó, mert elég mindig csak annyit leszedni a növényből, amennyit azonnal felhasználnak. Így nem kell a tárolásra sem gondot fordítani, és az esetlegesen így felhalmozódott felesleg sem megy tönkre.
A levele rengeteg ásványi anyagot, vitamint és fehérjét tartalmaz, ennek ellenére elsősorban a gyökerét hasznosítják, melyből alkoholtartalmú italokat, lisztet, és keményítőt készítenek.
A növény gyökeréből kivont lisztet tápiókának nevezik, ebből kapjuk a keményítőt. A lisztből különleges eljárással nyerik a keményítőt, nem csak egyszerűen ledarálják. Az eljárás során a gumókat alaposan megmossák, pépesítik, majd kiválasztják a folyadékot. Az így kapott keményítő olyan alternatív megoldást jelenthet, amelyet bátran használhatunk háztartásunkban a hagyományos búzaliszt helyettesítésére, kiegészítésére. Ajánlatos más maglisztekkel keverve alkalmazni.
Hozzáadott prebiotikus rosttartalma miatt a Nature Cookta Low Carb tápióka keményítő nagy százaléka nem szívódik fel a szervezetben, így a vércukorszintet sem emeli meg. Rostokban nagyon gazdag, de a felszívódó szénhidráttartalma rendkívül alacsony.
A konyhában leginkább süteményekhez – édesekhez és sósakhoz egyaránt – ajánljuk, hiszen maglisztekhez keverve kitűnő állagú kenyerek készíthetők belőle. Különböző arányokban keverhetjük össze őket, és mindegyikkel más és más állagot érhetünk el.
Ha 1:1 arányban keverünk tápióka keményítőt valamilyen magliszthez, jobb állagú süteményeket tudunk készíteni, melynek szénhidrát tartalma is csökken, és fitátsav tartalma is alacsony marad.
Maglisztek, normál tápióka keményítő, és low-carb tápióka 1:1:1 arányú összekeveréséből kapjuk a legjobb állagú süteményeket, melyek ugyancsak alacsony szénhidrát tartalommal rendelkeznek. Nagy előnye, hogy nem csomósodik, nagyszerű állagot alkot az eredeti étellel elegyedve.
Lektineket, szaponinokat, fitátsavat és semmilyen antinutritív anyagot nem tartalmaz. Kiváló alapanyaga a „mindenmentes” konyhának.
Kedvező hatásai miatt nyugodtan kiegészíthetik vele étrendjüket bármilyen diétát, étrendet követők, legyenek akár low carb diétát, vagy paleolit étrendet követők, vagy bárki, aki ügyel az egészséges táplálkozásra.

 

Összetevők: tápióka keményítő, rezisztens keményítő (tápiókából)

 

Cookta makadámdiólisztNature Cookta makadámdióliszt

A makadámdió, amellett, hogy a világ legfinomabb diófajtája, a legdrágább is. Ennek okai abban keresendőek, hogy az Ausztráliában őshonos makadámia fa csak 7-10 éves korától hoz termést, de ehhez is megfelelő, különleges termőföld és erősen esős időjárás szükségeltetik.
Az eredmény azonban páratlan: intenzív krémes ízű, igazi ínyenceknek való dió, melynek termése kemény, barna héjú, emiatt feltörni is nagyon nehéz. A makadámdió kinézete és íze is leginkább a törökmogyoróéhoz hasonlítható, így a mogyorós édességek kitűnő alkotója. Kilenc fajta makadámdió fa létezik, de ezek közül csak kettő fajta ehető.
Különlegesen finom íze mellett ráadásul a makadámdió beltartalmi értékei is kiemelkedőek a csonthéjasok között. Rangsorvezetőnek számít a növényvilágban, ha egyszeresen telítetlen zsírsavakról beszélünk. A makadámdió ugyanis 60%-os arányban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat (ez a magas arány még az extra szűz olívaolajról sem mondható el), az ilyen zsírsavak pedig a legkoncentráltabb energiaforrását jelentik az emberi szervezetnek.
Magas rosttartalmának köszönhetően a makadámdió fogyasztása jótékony hatással van az emésztésre, mindemellett bővelkedik fehérjében. Kiváló ásványi anyag-forrást is jelent, kálium, foszfor, magnézium, kálcium is található benne. A makadámdió a koleszterinszegény diófélék közé tartozik, így fogyasztása a legtöbb diétába bátran beilleszthető.
A Nature Cookta Makadámdióliszt az alternatív lisztek között is különlegességnek számít. Készítésekor a makadámdióból vegyszermentes hidegsajtolás útján kipréselik annak olajtartalmát, majd az így kapott szárazanyagot finom szemcsés állagúra őrlik. Ezáltal a makadámdióliszt megőrzi az alapanyagul szolgáló dió minden pozitív élettani hatását, emellett pedig gazdag ízvilágú konyhai adalékanyagként használható.
A Nature Cookta Makadámdiólisztet elsősorban LowCarb sütemények sütéséhez ajánljuk, hiszen szénhidráttartalma gyakorlatilag elhanyagolható. Felhasználásának azonban csak a fantázia szabhat határt, intenzív íze miatt. Ajánlott az eredeti receptben található liszt egy kis részét makadámdióliszttel helyettesíteni: végeredményként kellemes, mogyorós aromát kölcsönözhetünk süteményeinknek, édességeinknek.

Nagyon finom muffinokat készíthetünk makadámdió liszt hozzáadásával, melyeket akár desszertként, akár reggeliként fogyaszthatunk. Érdemes kísérletezni a receptekkel, sok helyen helyettesíthető makadámdióliszttel például a mandulaliszt vagy a gesztenyeliszt, a végeredmény pedig igazán különleges ízű sütemény lesz.
Kiváló lehetőség, ha valamilyen alkalom kapcsán szeretnénk elkápráztatni a családot, vendégeinket egy nem mindennapi édesség elkészítésével.

Próbálja ki ezt a különleges lisztet különleges süteményekhez!

Tartalmaz: 100% hidegen sajtolt makadámdió liszt

Kiszerelés: 250 gramm

Nature Cookta feketeribizke lisztNature Cookta Feketeribizke liszt

A fekete ribiszke egy eurázsiai cserje termése, melyet évszázadok óta számos egészségügyi probléma kezelésére használnak. A népi gyógyászatban gyulladásos megbetegedések esetén, vérnyomáscsökkentőként és természetes vizelethajtóként alkalmazták.

Tény, hogy ebben a kis gyümölcsben meglepően széles skálája található meg a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek. Rendkívül magas C-vitamin tartalma az immunerősítésben segíthet, ezen kívül E- és B-vitaminokban is gazdag. Jelentős vas- és mangántartalmának köszönhetően fogyasztásával növelhetjük testünkben található vörösvértest mennyiségét, így a fekete ribiszke finom és egyszerű alapját képezheti a vashiány megelőzésének, illetve kezelésének. Fontos kiemelni a további ásványi anyagokat, melyek megtalálhatóak a fekete ribiszkében: kobalt, rubidium, szelén, bróm, réz, cink, kálium, magnézium, foszfor, kálcium és kén tartalma is jelentős. Ráadásul ezek mindegyike szerves vegyületként van jelen a gyümölcsben, tehát a szervezet számára kifejezetten jól hasznosítható anyagként.

A fekete ribiszke különlegessége, hogy minden más piros bogyós gyümölcsnél magasabb arányban tartalmazza az úgynevezett anthocianidin flavonoidokat (a gyümölcs 100 grammja csak antocián-származékokból több,  mint 500 mg-ot tartalmaz). Ezek tulajdonképpen olyan festékanyagok, melyeket antioxidánsként termel a növény, hogy biztosítsa magának a kórokozók elleni sejtvédelmet. Ugyanígy, a fekete ribiszke bevitelével az emberi test számára is kiváló antioxidáns forrásról beszélhetünk, rendszeres fogyasztásával természetes védelmet biztosíthatunk szervezetünk számára a káros hatásokkal szemben.

Ezen kívül a fekete ribiszke héjában található bizonyos ballaszt anyagok jótékony módon hatnak az emésztő szervek mérgektől való megtisztulására is, ezúton pedig a megfelelő bélflóra kialakulására. Magas csersav tartalma továbbá természetes módon képes szabályozni a gyomor működését.

A Nature Cookta Fekete ribiszke liszt gyakorlatilag rendelkezik az alapanyagként használt gyümölcs minden élettanilag pozitív hatásával. A liszt készítése során első lépésként kipréselik a gyümölcs levét, majd a kapott folyadékmentesített gyümölcshúst héjával együtt megszárítják, végül pedig liszt finomságúra őrlik. Ezzel a módszerrel tulajdonképpen az előállított liszt cukortartalma erősen lecsökken, a benne található hasznos hatóanyagok azonban teljes egészükben megmaradnak.

A Nature Cookta Fekete ribiszke liszt igazi csemegéje lehet a laktózérzékenyek és a paleolit táplálkozást követők konyhájának is, de bármilyen egészséges étrendben bátran használható. A Fekete ribiszke liszttel nem csupán ételeink beltartalmi értékeit növelhetjük nagy mértékben, hanem finom, intenzív ízt is kölcsönözhetünk azoknak. Gyümölcsös krémek, sütemények és töltelékek finom kiegészítője lehet, ezen kívül kókuszkrémmel és édesítővel keverve a gyümölcsös joghurt élményéhez juthatunk.

Összetevők: szárított feketeribiszke héj, préselt fekete ribiszke gyümölcshús

Kiszerelés: 250 gramm

Nature Cookta kendermaglisztNature Cookta kendermagliszt

Gyakran előfordul, hogy ősi, rég elfeledett növények jótékony hatásait újra felfedezi az emberiség. Így történt ez a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kendermaggal is. A kendermag fogyasztásának évszázadokra visszatekintő múltja van, hiszen egy sokoldalú és rendkívül jótékony hatású magról beszélünk.

Elsőként említendő, hogy a kendermag nagymértékben tartalmazza a szervezetünk számára elengedhetetlen esszenciális aminosavakat, melyeket testünk nem képes önmagától előállítani. Ezen aminosavak a köztudomás szerint elsősorban a húsfélék bevitelével biztosíthatóak. A kendermag rendszeres fogyasztásával azonban a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók, vagy a húst csak kisebb mértékben kedvelők is – az esszenciális aminosavak terén – megfelelő beviteli forráshoz juthatnak.

A Nature Cookta Kendermagliszt nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat is, melyek az egészséges érrendszer és a jó vérnyomás garantálói. Fontos tudni, hogy a telítetlen zsírsavak bevitele nem növeli a koleszterinszintet, sőt fokozza a zsíranyagcserét. A kendermag kiemelkedő Omega-3 és Omega-6 zsírsav tartalommal rendelkezik.

A pozitív élettani hatások sorába feltétlenül megemlítendő a kendermag magas rosttartalma, mely elősegíti az emésztést, hatásos savtúltengés esetén és garantálja a jó bélműködést.

Kitűnő ásványi anyag forrás is, kálcium, magnézium és kálium tartalma miatt, ezen kívül a kendermag bővelkedik B- és E-vitaminban.

A kendermagban fellelhető fehérje a legmagasabb szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik. A szervezetünk számára a fehérjék legfőbb funkciója a szövetek működésének fenntartása és azok növekedésének elősegítése. A kendermag fehérjéje rendkívül könnyen felszívódik, így nagymértékben hozzájárulhat az egészséges immunrendszer fenntartásához.

Fontos kiemelni, hogy a kendermag nem tartalmazza a kábító hatású delta-D-tetrahidro-kannabinolt (=THC). A THC ugyanis a növény virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben van. A kendermag fogyasztásának így semmilyen egészségkárosító vagy kábító hatása nincsen!

A Nature Cookta Kendermaglisztet vegyszermentes hidegsajtolással készítik, mely egyszerűen annyit jelent, hogy a kendermagból kisajtolják az olajat, az így kapott szárazanyagot pedig lisztté őrlik. De vajon miért jobb az olajtalanított liszt, mint az egyszerű kendermag őrlemény? A válasz egyszerű: az olajtalanított kendermagliszt 30%-kal magasabb beltartalmi értékkel rendelkezik, mint ledarált társa.

A Nature Cookta Kendermagliszt sokoldalúan felhasználható liszt. Süthetünk vele kenyereket és péksüteményeket egyaránt, – akár teljes egészében kendermagliszttel helyettesítve a búzalisztet, akár keverve más magliszttel -, vagy sűríthetjük vele főzelékeinket. Müzlikbe vagy turmixokba keverve tápláló reggelit készíthetünk belőle. Az eredmény minden esetben fehérje dús étel lesz, mely nem csak laktató, hanem rendkívül egészséges is.

Tartalmaz: 100% hidegen sajtolt kendermagliszt

Kiszerelés: 250 gramm

Nature Cookta AmarántlisztNature Cookta Amarántliszt

A disznóparéj kifejezés helyett a görög eredetű amarantos elnevezés jobban illik erre a különleges, előkelő növényre. A belőle készült, kevésbé ismert lisztre úgy tekint majd, mint a hagyományos búzaliszt (egyik) legmegfelelőbb alternatívájára.

Nature Cookta Amarántliszt jó kiegészítője a reformétkezésnek, melyet bármilyen étrend követői nyugodtan fogyaszthatnak: legyen szó paleolit diétáról, veganizmusról vagy vegetarianizmusról. A tápanyagtartalma miatt igen értékes inka ,,csodagabonát” újra felfedezi a konyhaművészet, alkalmazása új távlatokat nyit meg.

 

Az amaránt a történelemben

Az aztékok egyik fő tápláléka Montezuma uralkodó idején adóként szolgált. Évente 3700 tonna amaránt magot és 5000 tonna kukoricát szedetett be alattvalóitól. A Föld egyik legősibb kultúrnövényét előszeretettel használták Amerikában is. Az őslakosok olyan tápláléknak gondolták, melytől megkapták a szellemi és a testi erőt, s a burgonyával, babbal, kukoricával egyenértékű kincsként tartották számon. A disznóparéjfélék családjába tartozó növény tudatos termesztése 5-6000 évvel ezelőtt kezdődött. Az aztékokon kívül a maják, az inkák és más elő-kolumbiai népek is termelték.
A szent eledel vallási rituálék elengedhetetlen kelléke volt, ezért Cortez 1519-ben be is tiltotta. Az amaránt termesztése a keresztény hódító miatt néhány száz esztendőig Dél-és Közép-Amerika kisebb, eldugottabb hegyi falvaiba szorult vissza és bújt meg addig, amíg újra fel nem fedezték hasznos tulajdonságait. Értékét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a NASA is felvette az űrhajósoknak készített élelmiszer listájára. Mivel igénytelen, szárazságtűrő növényről van szó, -mely a legtöbb kártevőnek ellenáll-, ezért nagyon egyszerű a termesztése. Kiskertekben, háztáji gazdálkodásokban is megél.

Amarántliszt a konyhában

Az amaránt -mivel álgabona(pszeudocereália)- nem tartalmaz a gabonafélékre jellemző búzacsíra agglutinint (WGA-t), azonban nagyszerűen alkalmazható különböző kenyerekhez, lepényfélékhez, pogácsákhoz, rakott ételekhez is. Az amaránt liszt kelt tésztáknál maximum 15-20%-ban, a panírozásnál 50-100%-ban használható fel. A kekszek, teasütemények, linzerek, édes és sós palacsinták kitűnő alapanyaga.
Sárgabarack dzsemes mini palacsinták készítéséhez kitűnő, győződjön meg róla saját maga a következő recept előírását követve.
Az amaránt liszt fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

Tartalmaz: 100% amarántliszt

Kapható 500 és 250 gr-os kiszerelésben

Nature Cookta lenmaglisztNature Cookta Lenmagliszt

A lenmag, mint az egyik legmegbízhatóbb táplálékforrás, régóta áll az emberek szolgálatában. Manapság is világszerte használják őrlemény formájában is, mely nagyszerűen keverhető más lisztekkel.

A Nature Cookta Lenmagliszt készítése során a lenmagból először hidegen kipréselik az olajat, ezután finom lisztté őrlik.

A len a történelemben

Az egyik legrégebbi kultúrnövényként tartják számon a lent. A történészek svájci leletek alapján arra következtettek, hogy már a közép-kőkori ember is rost- és olajnyerésre hasznosította. Az ókori egyiptomi piramisokban és sziklasírokban is találtak lenmagokat, melyeket útravalóként adtak a halottaknak. A középkorban az oroszok vallási böjtje len- és kendermagból és borsóból állt. A görögök kukoricával kevert lenmagos kenyereket sütöttek. A 8.századi frank uralkodó, Nagy Károly is igen nagyra becsülte ezt a növényt, alattvalóit a lenmag fogyasztására bátorította.
A lenmagot növényi fitoösztrogén-(lignan-) tartalma is különlegessé teszi. A természetben is előforduló vegyületet több mint 300 növényben mutatták ki a szakemberek.

Lenmagliszt a konyhában

A lisztet sokféleképpen felhasználhatjuk. Mivel nagy mennyiségű folyadékot és zsiradékot tud felvenni, nagyszerűen sűríthetünk vele. Sütés során a megadott lisztmennyiség egy része helyett használjunk lenmaglisztet. Ha ezt tesszük, több folyadékra is szükségünk lesz, mint amennyit a receptek írnak. Cipók, kiflik, zsemlék készítése mellett édes tekercsek sütéséhez is bátran alkalmazhatjuk. A lenmaglisztet tartalmazó péksütemények, kenyerek, kekszek hamarabb ropogósra sülnek.

A lenmagliszt fogyasztását vegetáriánusok, paleozók, Atkins-diétát folytatók is beépíthetik az étrendjükbe. Részben vagy egészben helyettesítse a receptekben előírt liszt mennyiségét.

A lenmagliszt fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.
Tartalmaz: 100% lenmagliszt

Kapható 500 és 250 gr-os kiszerelésben

Nature Cookta KókuszlisztNature Cookta Kókuszliszt

A Nature Cookta kókuszliszt a bio- és reformélelmiszer piac fontos szereplője. Nemcsak egy egészséges termék, hanem számos jó tulajdonságának köszönhetően beilleszthető bármilyen diétába (például a paleolit étrendbe, Atkins-diétába) vagy akármelyik testsúlycsökkentő programba. A kókuszliszt nem azonos a ledarált kókuszreszelékkel!
A Nature Cookta kókuszlisztet vegyszerek nélkül, friss kókuszhúsból készítik, amit szárítás és zsírtalanítás után finomra őrülnek, így krémszínű, a búzaliszthez hasonló állagú, sokoldalúan felhasználható lisztet kapunk. Bár számos receptben például a muffinoknál, süteményeknél és a palacsintáknál teljes mértékben helyettesítheti a búzalisztet, de legtöbb esetben érdemes más lisztekkel (például szőlőmagliszttel, gesztenyeliszttel, lenmagliszttel, szezámliszttel vagy mákliszttel) keverve használni. Ha 100%-ban szeretnénk kókuszlisztet használni, adjunk egy tojással többet a receptben szereplő mennyiséghez képest, így a sütemény kevésbé morzsálódik! Bár a Nature Cookta kókuszliszt nem édesített, azt tapasztalhatja, hogy a kókusz édes ízének köszönhetően az ételeink kevesebb cukrot vagy édesítőt igényelnek a receptben szereplő mennyiséghez képest. Ha teljes mértékben kókuszlisztet használunk, a búzaliszttel összehasonlítva rövidebb ideig kell sütni. Használhatjuk sütésen kívül levesek, szószok ízesítésére, sűrítésére, sőt, vízben elkeverve ízletes, magas fehérje- és rosttartalmú italt kapunk. Tejes gyümölcsturmixok készítésére is alkalmas. A kókuszliszt kiváló kiegészítője lehet a csokis-déligyümölcsös összetevőjű ételeknek, kihangsúlyozza a csokoládé és a vanília ízét, valamint reggelire a müzlire is szórhatjuk.
Mivel a Nature Cookta kókuszliszt hipoallergén termék, fogyasztása allergiák esetén sem okoz problémát. A legtöbb gluténmentes lisztnek nincs íze, viszont a kókuszliszt finom aromája ételeinknek különleges ízt kölcsönöz. Magas fehérjetartalma a búzalisztével vetekszik, emiatt a vegetáriánusoknak és vegánoknak is kifejezetten ajánlott.
Mi a szerepe a kókuszliszt alacsony emészthető szénhidráttartalmának? Az emészthető szénhidrátok a szervezetben glükózzá alakulnak, és elsősorban ők felelősek az elhízásért. Még a szójalisztnél, sőt rengeteg zöldségnél is alacsonyabb a kókuszliszt nettó emészthető szénhidráttartalma, ezért az alacsony szénhidráttartalmú étrendekbe, fogyókúrákba is kiválóan beilleszthető, sőt, pcos-ok és cukorbetegek figyelmébe is ajánljuk.
Igen magas a kókuszliszt rosttartalma, ami sok vízfogyasztás mellett jótékonyan hat a bélrendszer működésére, és enyhíti a székrekedéses tüneteket is. A magas rosttartalom víz hatására a gyomorban és a bélrendszerben megduzzad, ezáltal a jóllakottság érzését is kelti, így a fogyókúrázók számára is kifejezetten előnyös. Számos tanulmány kimutatta, hogy napi 14 gramm rost (1/4 bögre kókuszliszt körülbelül ennyi rostot tartalmaz) 10%-kal csökkenti a bevitt kalóriamennyiséget, ezzel is hozzájárul a súlycsökkentéshez, valamint hosszútávú használata segít megelőzni a vastagbélrák kialakulását. Mindezek mellett az elfogyasztott rost hozzájárul a szív- és érrendszer és az immunrendszer védelméhez, elősegíti a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódását, fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, és a koleszterinszintre is jótékonyan hat. Végül, de nem utolsó sorban a cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlatos a használata, mert a rost lassítja a glükóz felszívódását, emiatt kevesebb inzulin szükséges a glükóz lebontásához.
 
Összefoglalva tehát a Nature Cookta kókuszliszt egy egészséges, sokoldalúan felhasználható alternatíva fehérlisztre egyedülálló kimagaslóan alacsony szénhidráttartalma és rendkívül magas rosttartalma miatt, és az ezek miatt fennálló jótékony élettani hatásait tekintve.
 
Tartalmaz: 100% kókuszliszt
Kapható 250 és 500 gr-os kiszerelésben

Nature Cookta MandulalisztNature Cookta Mandulaliszt

A Nature Cookta Mandulaliszt a gabonamentes konyha hideg préseléssel, vegyszermentesen olajtalanított hozzávalója. Az egyik legjobb tulajdonsággal bíró magliszt. Kevésbé karakteres íze miatt nagyon jól fűszerezhető: legyen szó édes vagy sós finomságokról.

Különlegessége, hogy csak olyan mandulaszemek kerültek felhasználásra, melyeket blansíroztak, azaz eltávolították a héját.

A mandula a történelemben

Már a Biblia is említi az ősidők óta ismert mandulát. Egy görög mitológia szerint Phyllis hercegnőt megsajnálták az istenek és mandulafává változtatták, mert kedvesét hiába várta az oltárnál. Mikor Demophon kóborlásaiból visszatérve szerelme helyett csak egy fát talált, szégyenében megölelte, amely virágba borult.
Az ókoriaknál a mandula különleges ajándék szerepét töltötte be. Esküvőkön az ifjú párra szórták, hogy házasságuk termékeny és nehézségektől mentes legyen.
Svédországban is a szerencsét kötik hozzá: a hiedelem szerint aki megtalálja a karácsonyi rizspudingba rejtett egy szem mandulát, az különös kegyeltje lesz a sorsnak a rákövetkező évben.
A latin-olasz eredetű mandula szavunk arra utal, hogy a Kárpát-medencében való elterjedése valószínűleg a rómaiaknak köszönhető.

Mandulaliszt a konyhában

Felhasználási formáinak csak a képzelet szabhat határt. Legfőképpen olyan kenyerek, péksütemények, muffinok sütéséhez, vagy akár krémek főzéséhez ajánlott, amelyek ízvilágához illik a mandula édeskés íze. A sütemények készítésekor nagyon könnyű, habszerű, illatos tésztát kapunk. Fehérliszt helyettesítésére 100%-ban használható. Ha csak mandulaliszttel vagy teljesen gabonamentes liszttel helyettesítjük a receptben megadott mennyiséget, akkor eggyel több tojást használjunk, mint amit a recept előír. A mandula őrlemény ízletes alapanyaga lehet pitéknek, palacsintáknak, kekszeknek, linzereknek. Nagy folyadék- és zsiradékfelvevő képességének köszönhetően sűrítésre is használhatjuk. A paleolit étrend követőinek és diétázóknak is tökéletes megoldás a konyhában.
Kiváló francia édességet is készíthetünk a mandulalisztből. A macaron olyannyira kedvelt sütemény Franciaországban, hogy az éttermek naponta 1000 darabot is eladnak belőle.

A mandulaliszt fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

Ne fogyasszon mandulalisztet, ha a diófélékre allergiás vagy érzékeny!
A mandulalisztet felbontás után tárolja a hűtőben!

Tartalmaz: 100% mandulaliszt

Kapható 250 és 500 gr-os kiszerelésben

Nature Cookta gesztenyelisztNature Cookta Gesztenyeliszt

Nem kell lemondania a liszttel készült ételekről, ha a búzaliszt legtökéletesebb alternatíváját, az édeskés ízű gesztenyelisztet használja a konyhában. Erős aromája miatt elsősorban azoknak ajánlott, akik szeretik a gesztenye semmivel sem összetéveszthető, jellegzetes ízét.

 

Az Európai Unióból (Olaszországból) származó Nature Cookta Gesztenyelisztet friss gesztenyéből készítik. Először 15-20 napig 45-50°C-on szárítják, majd géppel hántolják. A törmelékek eltávolítása után az egészet átszitálják. Fém tárolókban szállítják, majd géppel és kézzel is átválogatják, ezután őrlik finomra.

A gesztenyeliszt a történelemben

Míg a gesztenyeliszt Magyarországon egy újabb termék a reformélelmiszerek palettáján, addig Olaszországban már több száz éve ismerik: a középkori Itáliában a búzaliszt konkurense volt. Gesztenyeünnepet októberben nem csak Toszkána Marradi nevű falujában tartanak, hanem a vasi Velem községben is. Franciaországban manapság is a péksütemények közkedvelt hozzávalója. A gesztenyeliszttel készített kenyérlepény (focaccia castagna) az egyik legősibb és legismertebb olasz receptek között szerepel. Magyarországon főként Göcsejben és az Őrségben volt nagy hagyománya a gesztenyelisztből készült ételeknek, hiszen ezen a területen nem termett meg a gabona.
A gesztenyéről további érdekességeket a Wikipédia oldalán olvashat:

Gesztenyeliszt a konyhában

A receptben megadott mennyiséget 100%-ban is helyettesítheti gesztenyeliszttel, de más lisztekkel is keverheti. Az állaga nagyon hasonló a búzalisztéhez, azonban kevesebb emészthető (nettó) szénhidrátot tartalmaz. (Mindössze 76 gramm szénhidrát van 100 gramm gesztenyelisztben.) Kenyerek és péksütemények sütéséhez ajánljuk, főként mogyorós, mandulás, gesztenyés, mézes és csokoládés finomságokhoz.
Felhasználásával nagyon jó kekszeket, palacsintákat, kelt tésztákat készíthetünk. Íze nagyon jól harmonizál a gnocchi tésztájában is. Az olaszokhoz hasonlóan alkalmazhatjuk különféle kásákhoz vagy a náluk népszerű castagnaccio süteményhez is, mely fenyőmaggal, rozmaringgal, mazsolával gazdagított desszert.

Eredeti csomagolásában tárolva száraz, hűvös helyen tartandó! Főleg a nyári hónapokban felbontása után tartsa hűtőszekrényben 0-4°C között, óvja az élősködőktől.
A gesztenye a diófélékhez tartozik, ezért az arra allergiásoknak nem ajánlott a fogyasztása!

A termék fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

 
 Tartalmaz: 100% gesztenyeliszt
100 g tápanyagtartalma:
energia: 1436 kJ/343 kcal
zsír: 4 g
amelyből telített zsírok: 0 g
szénhidrát: 76 g
amelyből cukor: 0 g
fehérje: 6 g
só: 0 g
Kapható 250 és 500 gr-os kiszerelésben

Nature Cookta TörökmogyorólisztNature Cookta Törökmogyoróliszt

Mindennapjaink során fontos, hogy egészségünknek is nagy figyelmet szenteljünk. Ez a figyelem nem merülhet ki abban, hogy sok gyümölcsöt fogyasztunk, és esetleg egy kicsit mozgunk is munka után. Legalább ekkora, ha nem nagyobb jelentősége van annak, hogy mit eszünk: azon belül is, hogy milyen alapanyagokból készült ételeket veszünk magunkhoz.
A liszt olyan konyhai alapanyag, amelyet nehéz lenne kihagyni nem csak hogy kedvenc ételeinkből, de a legtöbb ételből. Vannak azonban már olyan lehetőségeink, amelyek azok számára is megoldást jelentenek, akik szigorú étrendeket követnek.
Ha lisztről beszélünk, a legtöbb ember a hagyományos búzalisztre gondol. A bio és reform termékek között azonban ma már jó néhány olyan alternatívát találunk, amelyek ennél a fajtánál sokkal egészségesebbek.
A mandulaliszt, napraforgóbélliszt, vagy a kókuszliszt mellett ma már a törökmogyoróból készült liszt is rendelkezésünkre áll, ha egészségesebb étel elkészítésében gondolkodunk. A lehetőségek közül érdemes olyat választani, amely tápanyagokban is gazdag.
Tökéletes választás a Nature Cookta Törökmogyoró liszt, melynek készítése során a mogyorót finomra őrlik, miután vegyszermentesen, hideg préseléssel kisajtolták belőle az olajat. Ezzel a különleges eljárással, amellett, hogy csökkent a törökmogyoróliszt olajtartalma, csökkent az omega-6 zsírsav tartalma is, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy sütés közben ne szabaduljanak fel káros anyagok, és nyugodtan elkészíthessük finom ételeinket. Ennek az eljárásnak köszönhető az is, hogy beltartalmi értékei jóval, körülbelül 30%-kal magasabbak a sima törökmogyoróhoz képest, mivel sokkal több rostot, fehérjét, ásványi anyagot, valamint vitamint tartalmaz.
A fehérlisztekhez képest lényegesen alacsonyabb a kalóriaértéke (1113 kJ/100 gramm) és szénhidráttartalma. Mindemellett kitűnő ásványi anyag forrás is.
A törökmogyorónak alapvetően különleges, és jellegzetes íze van, amely az ebből készült lisztben is előtérbe kerül. Kiváló konyhai alapanyag, melynek használatával édes, mogyoró ízt adhat a vele készült ételnek, ehhez elég a receptekben szereplő liszt egy részét, körülbelül egyharmadát törökmogyoró liszttel helyettesíteni. Teljes egészében is használhatunk törökmogyoró lisztet sütemények elkészítéséhez, ekkor azonban figyeljünk, hogy a receptben szereplő tojásmennyiségnél eggyel többet adjunk hozzá. Így elkerülhető, hogy a tészta túlságosan morzsolódjon. A legjobban talán édességek elkészítéséhez használható fel, nagyon finom süteményeket, kekszeket, kalácsokat készíthetünk, hiszen ezekhez kitűnően dukál a kellemes mogyoróíz.
Bár alapvetően süteményekhez ajánlott, bátran használhatjuk mártások, szószok sűrítésére is, melyek kiváló kiegészítései, díszítései lehetnek ételeinknek. A jellegzetes mogyoró íz pedig még különlegesebbé varázsolja a leghétköznapibb ételt is.
A Nature Cookta Törökmogyorólisztet nyugodtan használhatjuk olyan ételeknél, amelyek ízéhez illik a mogyoró. Mivel viszonylag magas a fehérje tartalma, kifejezetten ajánlott vegetáriánus vagy vegán ételek elkészítéséhez, hiszen ezeket az étrendeket követők étkezéseiben a fehérje pótlása okozza a legnagyobb fejtörést.

Tartalmaz: 100% törökmogyoróliszt

Kiszerelés: 250 gramm

Nature Cookta Napraforgóbél-lisztNatureookta Napraforgóbél liszt

A hagyományos liszt helyettesítésére szolgáló alternatívák között találjuk a napraforgómagból készített lisztet. Számos előnyös tulajdonságával és ismert ízével találkozunk, ha használjuk a mindennapokban. A paleolit étrend és a low carb diéta követői mellett ajánlott a vegetáriánusoknak, vegánoknak és gabonamentesen étkezőknek is.

A Nature Cookta Napraforgóbél liszt egy egyedülálló termék a maglisztek között. Készítése során a napraforgómagot a héja nélkül vegyszermentes, hideg préseléssel zsírtalanítják, majd a fennmaradó pelletet finom lisztté őrlik.

A napraforgó a történelemben

Már 3000 éve ismerték és használták az észak-amerikai indiánok, Európába körülbelül az 1500-as években került. A XVI.-XVII. században a királyi kertek dísznövénye hazánkban is meghonosodott. Az őszirózsák családjába tartozó napraforgót Magyarországon óriási területeken termesztik. A napkorongra hasonlító virág a népművészet egyik legfőbb motívuma. A paraszti kisgazdaságokban olaja böjti eledel volt, először a szegények étkezésében szerepelt fontos alapanyagként. A növény szinte minden részét felhasználták: a magokat pörkölték, szárából kerítést fontak.
A világ legmagasabb napraforgója címet 1986-ban osztották ki Hollandiában egy 7,76 m-es növényre. Ma már bebizonyították, hogy a tányérvirágzat napra való forgása csak legenda. A fiatal növény virágkezdeményei néznek reggel kelet, este pedig nyugat felé. A virág szövetei a növekedéssel megszilárdulnak és a legjobb megvilágítás felé állnak be.

 

Napraforgóbél liszt a konyhában

Konyhai felhasználása megegyezik a hagyományos búzaliszttel, így sütésre és főzésre egyaránt alkalmas. Leggyakrabban kenyerek és tészták készítéséhez használják fel. Mivel a sütés során a hő hatására oxidálódik, végeredményként zöld színű tésztát kaphatunk, íze erősen jellegzetes lesz. Érdemes egy kevés szőlőmaglisztet vagy aszkorbinsavat keverni a napraforgóbélliszthez, hogy az oxidációt csökkentsük.
Remek alapanyaga lehet ízletes péksüteményeknek, pizzáknak és süteményeknek egyaránt. Használhatjuk főzelékek, mártások sűrítésére is.

 

A termék fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

Tartalmaz: 100% napraforgóbél liszt

Kapható 250 és 500 gr-os kiszerelésben

Peleolét lisztvarázs

Paleolét lisztvarázs lisztkeverék

Ez egy univerzális liszt, mely alkalmas a hagyományos liszt kiváltására. 

Összetevők: tápióka-, kókusz-, útifű-, lenmag-, konjak-, és nyílgyökér liszt

Tápanyagtartalom (100 g termékben)

fehérje: 9,7g
rost: 9,2g
szénhidrát: 50,3g
zsír: 4,6g
energia: 165kcal / 1249kJ

 

NoCarb rost sütőmix

NoCarb rost sütőmix 250 gr

Gluténmentes, allergénmentes 100% rostkeverék, gyakorlatilag felszívódó szénhidrát nélkül! Alkalmas piskóták, péksütemények ekészítésére.

Összetevők: Vízben oldódó és vízben nem oldódó gluténmentes rostokból áll: cellulóz, útifűmaghéj, konjac liszt, agar-agar, pektin, szentjánoskenyér-liszt.