YIYA Brokkoli&Szelén komplex

YIYA - Magyar fejlesztésű termékek, magas hatóanyag tartalommal, prémium minőségű alapanyagokkal. Dr. Beleznay Szabolcs fizikus és fiatal, lelkes és tehetséges fejlesztői csapata megalkuvás nélkül képviseli a természet patikáját.
 
Ma a YIYA Brokkoli&Szelén komplex-el kezdjük, és minden terméküket folyamatosan bemutatjuk.
 
A brokkoli a máriatövis és a szelén segítik a máj működését, jelentősen növelik az ún. 2-es fázisú méregtelenítő enzimek koncentrációját, köztük a glutationét, amely szervezetünk egyik legfontosabb saját antioxidánsa. A glutation semlegesíti és hatástalanítja a gyógyszerek, a vegyi szennyező anyagok és az alkohol kártékony hatását [3,4]. Ezek az enzimek hatékonyan segítenek megszabadulni a mérgező anyagoktól, és semlegesítik a szabadgyököket, így védenek a rosszindulatú folyamatok ellen [5-14].

Az összetevők jótékonyan befolyásoják a hormonháztartást, az ösztrogén nemi hormon egészséges anyagcseréjét és lebontását a májban. Az ösztrogén anyagcsere egyensúlyának felborulása, valamint a külső ösztrogén hatású szennyezők növelik a rosszindulatú hormonális eredetű megbetegedések kockázatát, amely a nőket és férfiakat egyaránt érinti (pl. mell, petefészek, prosztata rendellenes elváltozásai).

A brokkoli tartalmaz egy szulforafán (sulforaphane) nevű molekulát, amelyről az elmúlt évtizedben mutatták ki, hogy ígéretes sejtvédő hatásokkal rendelkezik. A mell-, gyomor, tüdő, vastagbél és prosztata rosszindulatú folyamatainak gyakorisága csökkenhet a szulforafán bevitellel [5-14]. A vegyület gátolja a daganatos sejtek osztódását, és támogatja a sejtek egészséges állapotát.

A Szulforafán (brokkoli) és az Apigenin (zeller) napjaink legkorszerűbb, legaktívabban kutatott fitovegyületei, a Silymarin, Silibinin (máriatövis komponensei) és a szelén hatóanyagokkal szinergikusan együtt dolgoznak a szervezet immunitásának fenntartásán, és a belső antioxidáns védelmi rendszerének megerősítésén (a Glutation enzim termelésének fokozása által).

Méregtelenítés, májfunkciók

 • A szulforafán [5-11] megtalálható a brokkoliban és más keresztesvirágú növényekben, úgy mint a karfiol, káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, rukola stb.
 • A szulforafán és apigenin jelentősen növeli az ún. 2-es fázisú méregtelenítő enzimek koncentrációját, köztük a glutationét, amely szervezetünk egyik legfontosabb saját antioxidánsa [3,4].
 • A 2-es fázisú enzimek kritikus szerepet töltenek be azáltal, hogy veszélyes anyagokat, mint pl. mérgek, hormonok, ösztrogén-típusú rákkeltő környezeti szennyezők (festékek, vegyi anyagok) ártalmatlan anyagokká alakítanak, amelyeket utána a szervezet képes kiüríteni [12,13,14].
 • A kutatások azt jelzik, hogy a brokkoli előnyös tulajdonságait lehet fokozni, ha a szelén is része az étrendnek [18].

Rosszindulatú folyamatok elleni védekezés

 • Védenek a maradandó sejtkárosodás ellen, a sejtmembrán pusztulásától, és ezáltal DNS megváltozásától (mutációjától). Ezek a jelentős celluláris változások növelik a rosszindulatú elváltozások kockázatát [5-14].
 • A sejtek védelme mellett, a szulforafán és az apigenin gátolják is a daganat növekedését, pusztítják a sérült sejteket és javítják a rosszindulatú, kóros állapotban szenvedők túlélési esélyeit [5-14].
 • A hatóanyagok az immunrendszer egészséges működéséhez is hozzájárulnak, harcolnak a kórokozókkal és a károsodott sejtekkel szemben. Az ellenálló képességet serkentik.

Máriatövis: májsejtek regenerálása, méreganyagoktól mentesítés

 • A máriatövisnek köszönhetően az elöregedett, elhalt májsejtek helyett egészséges, új sejtek jönnek létre [20,21].
 • A máriatövis segíti a májbetegségek: a vírusos májgyulladás és a májzsugor kiegészítő kezelését [23].
 • Nagy szolgálatára lehet az alkoholisták vagy az alkoholos májkárosodásból felépülők májának, hiszen a máj által termelt glutationt az alkohol mind felemészti [22] (ezért a túlzott alkohol fogyasztás fokozott rákveszélyt is jelent).
 • Betegeknél csökkentheti a kemoterápiás kezelés következtében bekövetkező májkárosodás lehetőségét, sőt a felépülést is gyorsíthatja azáltal, hogy segíti a szervezetben felgyülemlett méreganyagok kiürülését [20,21].
 • A máriatövis jótékony hatású az endometriosis (a női meddőség egyik oka) kiegészítő kezelésében is, mert segíti a májban az ösztrogén lebontását [24].
 • A máriatövis serkenti a koleszterinben gazdag emésztőnedvnek, az epének az áramlását [25,26], ezáltal potenciálisan alkalmas az epekő kialakulása elleni védekezésben.

Szelén: sejtvédő hatású, méregtelenítést támogató ásványi anyag

 • Napi 200mcg szelén adagolásával 65%-kal csökkent a prosztatában, 58%-kal a vastagbélben- és végbélben, 46%-kal a tüdőben és 39%-kal az egyéb szervekben kialakult rosszindulatú elváltozások kockázata a Cornell University és a University of Arizona 5 évig tartó vizsgálata szerint [30].
 • Más vizsgálatokban a szelén szintén hatásosnak bizonyult a petefészek, a méhnyak, a végbél, a húgyhólyag, a nyelőcső, a hasnyálmirigy és a máj szöveteinek egészségének fenntartásában [31-37].
 • Nagy számú daganatos betegséggel küzdő beteg vizsgálata után megállapították, hogy akiknek szervezetében kevesebb szelén van jelen, azoknál sokkal gyakoribb a rosszindulatú daganatok kifejlődése, illetve a kezelések után nagyobb valószínűséggel újultak ki a daganatok, az áttétek nagyobb számban fordultak elő.

Érrendszervédő hatás, a pajzsmirigy megfelelő működéséért

 • Magyarországon bizonyos területeken az ivóvízben kevés a szelén, itt kimutatták, általános a szelénhiány. Ezzel is magyarázzák, hogy hazánkban nagyobb a rosszindulatú sejtelváltozások és a szívet és érrendszert érintő problémák gyakorisága.
 • A szelén akadályozza az artériás lerakódásokat, és biztosítja a zavartalan véráramlást. Segíti az egészséges szívet és érrendszert, azáltal hogy megakadályozza a vérrögképződést, és növeli a HDL ("jó") koleszterinszint arányát a vérben [27].
 • A szelén csökkentheti a szívprobléma és agyi érkatasztrófa kockázatát is. Jótékony hatása a dohányosok számára különösen előnyös [27].
 • A szelén segíti a pajzsmirigy működését. A pajzsmirigy T3,T4 hormonok előállításában segédkezik (ebben a folyamatban a másik kritikusan fontos ásványi anyag a jód)